fredag 20. november 2009

Debatten om sentrum

En av de mest spennende debattene i Tromsø på lenge pågår akkurat nå - Sentrumsdebatten.
Tromsø kommune har tatt initiativ til debatten og har blant annet hatt foredragsholder Odd Midtskog i formannskapet og på et folkemøte i kommunestyresalen. Ledet av byutviklingssjef Erik Øwre og støttet av rådmannen er det spilt opp til debatt om fremtidens sentrumsutvikling i Tromsø. Skrekkscenarioet er at sentrum på sikt vil dø ut av handelen vil foregår på kjøpesentra utenfor byen.
I denne debatten er kommunen en viktig premissleverandør. I det overordna planverket er det blant annet en Sentrumsplan som politikerne har vedtatt. Det er disse planene vi må forholde oss til og som er rammeverket for det fremtidige arbeidet. Det er disse planene som skal gi alle parter en forutsigbarhet i den fremtidige utviklingen av sentrum.

Tromsø har et unikt sentrum. En fabelaktig havneby på nesten 70 grader nord som er lagt på øya i strømmen (Tromsø). Etter etableringen av Universitetet i Tromsø for mer enn 40 år siden har byen vokst jevnt og trutt, og gradvis forandret karakter. Vi er nå over 67.000 innbyggere fra 138 nasjoner som bor i byen som en gang var utgangspunktet for de store oppdagelsesreisene og utgangspunktet for ishavsfangst. Med hjelp av overordna planverk har handelen spredt seg ut av sentrum til Tromsdalen og Langnes. Nå foreligger det gigantplaner på Langnes som snart skal opp til politisk behandling. Uten et sterkt sentrum er det ikke tvil om at handelen vil dreie seg mer og mer ut av byen. Kan det føre til mindre liv og aktivitet i sentrum?

Selv bet jeg meg merke i en sak som Odd Midtskog nevnte da han var i Tromsø: Det er mye enklere å etablere seg som forretnigsdrivende i et kjøpesenter enn det er i sentrum av en by. På et kjeøpesenter har man en person å forholde seg til. I sentrum er det et utall personer man må snakke med, Er det en ide at gårdeierforeningen lager en nettside som viser alle foretningslokalene i sentrum, hvem som eier dem, leiepris osv. Deretter er det en person som tar rollen som tilrettelegger for alle som vil etablere seg i sentrum.

Vi trenger debatten om fremtidens Tromsø. Vi trenger gode innspill.

1 kommentar:

 1. Morgan Isaksen 20. november kl. 16:34
  Hey Morgan,

  Leste bloggen din med stor interesse.
  Så her er min respons:

  Hei Morgan!

  Hilser for det første velkommen en slik debatt som nu er kommet opp i dagen. Som innfødt byramp fra dramsveien, har man i løpet av 38 år fulgt utviklinga av den flotte byen våres.

  Når det gjelder utviklinga av sentrum og hvordan den skal se ut fremover, så er vel mye av løpet lagt allerede. Kjøpesentrene er jo kommet for å bli - og de vil fortsette å vokse frem så lenge det flytter folk til byene. Alle kan ikke bo i sentrum og som beboer i hamna er jeg veldig positiv til utviklinga på Langnes.

  Den skrekken du nevner, for at sentrum skal dø ut som handelssted, er bare en konsekvens av den utviklinga som bl.a. kommunen selv har stått for. Dyre parkeringsutgifter og betydelige innskrekninger i trafikkavviklingen gjør at folk ikke ser seg bryet verdt å gjøre julegavehandelen i sentrum. Det er jo ti ganger lettere å dra til Langnes eller Pyramiden - fremfor å stå i bilkø ned til eks Nerstranda. Og - med det siste "genistreket" som kommunen nå gjorde med forbudet rundt Skarven, er det duket for ennå mer kaos og kødannelse.

  På midten av 90 tallet var det ei tragisk ulykke i grønnegata, der en kvinne ble påkjørt og drept i et gangfelt. Grønnegata er fortsatt åpen for trafikk. Men - for ca 1 1/ 2 år siden snublet en fotgjenger ut i veibanen ved strandtorget og omkom tragisk nok. Som følge av den siste ulykka, stenger altså kommunen en av tre muligheter til å komme seg ut av sentrum i denne delen av byen. Strandtroget er et viktig knutepunkt i sentrumshandelen og burde således aldri vært rørt. Man kan ikke stenge trafikken, fordi ulykker skjer. De forekommer hele tiden og det er bare et tidsspørsmål før noen blir utsatt for samme hendelse i en av de andre kryssene i sentrum. Men - man kan likevel ikke stenge sentrum av den grunn.

  Dersom kommunen og handelsstanden i sentrum ønsker å være et fremtidig alternativ til kjøpesentrene, må aktørene innse - og være villige til å tilrettelegge for en bedre trafikk- og parkeringsavvikling.

  Frem til dette skjer, handler jeg mine varer på Langnes.

  Mvh Morgan Isaksen

  SvarSlett